VİLLA, İÇ MİMARİ TASARIMLARIN EN GÖRKEMLİ BİÇİMDE HİSSEDİLDİĞİ YAŞAM ALANIDIR…

Yaşam alanı olarak bir villayı tercih ederken, bu yolculukta en kritik unsurun iç mimari tasarım ve uygulamaları olduğu bilinciyle ilerlemek önem taşır. Keyifle vakit geçirilecek odalar, konukların ağırlanacağı salon, enfes yemeklerin servis edileceği mutfak, günün stresinden uzaklaşmaya yardımcı olan banyo ve tüm iç mekanların tasarımı ev sahibinin iç dünyasının bütünleyici bir uzantısı olacaktır.

Geçmişte yapı odaklı tasarımların pek çoğu mimari tasarım disiplini içerisinde kabul ediliyordu. Günümüzde ise modern yaşam biçiminin yarattığı karmaşa ve uzmanlık biçimleri, mimari çözüm süreçlerinin alt başlıklar şeklinde ilerlemesi ihtiyacını doğurdu. İç mimari tasarım ve dekorasyon bu başlıklar arasında yer alır. Profesyonel dokunuşlar ile yaşam alanına büyüleyici bir etki kazandırılabilir.

İÇ MİMARİ TASARIM SÜRECİNİN SUNDUĞU AVANTAJLAR

İç mimari tasarım süreci, temel olarak istek ve ihtiyaçların dengeli bir şekilde harmanlanmasından oluşur. Belirli kısıtlar dahilinde en ideal çözüm yolunu belirler ve fayda odaklı bir model sunar. Zevkinize, bütçenize, istek ve ihtiyaçlarınıza bağlı olarak tüm detaylar belirlenir. İç mekan tasarımı, yaşam şeklinizi yansıtacak bir vizyon ile uzman ellerde şekillenmelidir.

İÇ MİMARİ TASARIM SÜRECİ NASIL YÜRÜTÜLÜR? NELERE ÖNEM VERİLİR?

İç mimari tasarım yolculuğunda kullanıcının yaşamı ile ilgili eksiksiz brief almak değer taşır. Bu sayede kullanıcının yaşam standartlarını yükseltecek olan tasarım fonksiyonel detaylarla birleşir ve hedeflenen sonuca ulaşır. Tatmin edici sonuçlar yaratan bir iç mimari proje ve mekan tasarımı elde edebilmek için villa sahiplerinin bu yolculuğa katkıda bulunması önemlidir.

  • İlk etapta, iç mekan tasarımı konusunda kiminle çalışacağınızı belirlemeniz gerekir. Alanında uzman bir profesyonelin seçimleri, beklentilerinizi tamamıyla karşılayacaktır.
  • İç mekan tasarımınızın genel mimari tasarımla ve projenizin yönetim süreci ile sıkı bir koordinasyona sahip olması önem taşır. İşin başlangıç aşamasında iç mekan tasarımını da yaptıracağınız bir mimar ile anlaşarak bu duruma netlik kazandırabilirsiniz.
  • Villa iç mekan tasarımı çalışmalarının villanın mimari proje tasarım çalışmalarıyla paralel ilerlemesi en ideal yöntem olacaktır. Mimari tasarım sürecinde mekan düzenleri ve mekan içerisindeki mobilya yerleşimini gösteren tefriş çalışmaları yapılır. Ancak kat planlarını hızlıca toparlamak amacıyla yapılan bu çalışmalar derinlikten uzak ve yüzeysel kalabilir.
  • Mimari tasarım sürecinde mobilya yerleşimine sabit dolapların, vitrifiyelerin ve mutfak tasarımının detaylarına fazlaca girilmeksizin genel yerleşim çalışmaları yapılır. Bu çalışmalar bir ölçüde makul sayılabilir. Mühim olan unsur, genel tasarım belirginlik kazanırken iç mimari ve dekorasyon ihtiyaçlarının ve/veya optimizasyonlarının da paralel olarak götürülmesi ile elde edilebilecek faydaları kaybetmemektir.

MİMARİ VE İÇ MİMARİ TASARIM ÇALIŞMALARINI PARALEL YÜRÜTMEK

Mimari ve iç mimari tasarım çalışmalarını senkronize biçimde yürütmek pek çok fayda sağlar. Bu yöntem, iç mekan tasarım çalışmalarına da önceden başlamayı mümkün kıldığı için zaman kaybı minimize edilir. Mimari tasarım etabı olgunlaştırılırken mimara iç mekan tasarım detaylarıyla ilgili sürekli bir bilgi akışı sağlanır. Böylece mimari tasarımda geri dönüşü imkansız veya maliyeti yüksek uygulamaların önüne geçilir.

İç mimari tasarım çalışmaları projenin ilk evrelerinde başladığında projenin diğer paydaşları olan mühendislik ve uygulama grupları ile yakın diyalog kurulur. Bu etkileşimin erken aşamalarda gerçekleşmesi rotanın ideal şekilde çizilmesini sağlar. Böylece iç mekan tasarımında ortaya çıkan önemli dinamiklerin yapının cephesi, çatısı, terasları, balkonları, bodrumu, peyzajı, teknik alanları vb. gibi unsurları hangi düzeyde etkileyeceği de öğrenilmiş olur.

Mimari tasarım sürecine paralel olarak iç mimari tasarımın gerçekleştirilmesi, villa sahibi ailenin tasarım sürecine daha etkin bir şekilde katılımını sağlar. Bu da ailenin tasarımı sahiplenmesini ve yeni yaşam alanı ile güçlü bir bağ kurmasını kolaylaştırır. Mimari tasarım ile entegre sürdürülmeyen iç mekan tasarımları pek çok kez tadilat ihtiyacı doğurmaktadır. Ev sahibi binanın genel inşaatı bittikten sonra iç mekan tasarımına geçtiği için, bu noktada tasarım sürecinin ilerlemesi ile gereksinimlerini ve isteklerini daha berrak bir şekilde fark etmektedir.

Bu durumun neticesinde daha önce kendi kararları ile inşa ettikleri kısımları tadilata sokmaları gerekmektedir. Böylesi bir sonuç hem zaman hem bütçe hem de efor kaybı olarak geri dönecektir. Mimari ve iç mimari tasarımın senkronize bir şekilde ilerlemesi ailelere zaman ve bütçe tasarrufu sağlarken sonuç odaklı, tatmin edici ve etkileyici sonuçlar çıkmasına da olanak tanımaktadır.

İç mimari çalışmasında en önemli unsurlardan biri de villa gibi sofistike yaşam alanlarının ayrılmaz bir parçası olan dış mekan bölümlerin dizaynıdır. Dış mekanlarda gerçekleştirilen peyzaj tasarım çalışmaları, iç mekanda yapılan çalışmanın etkisini besler ve kuvvetlendirir. İç mekandaki ürünler kullanım amacı ve gereksinimler göz önünde bulundurularak konumlandırılır. Ancak bu yapılırken dış mekandaki tasarım çalışmalarının da hem görsel etki hem de fonksiyonel anlamda maksimum fayda sağlaması gözetilmelidir.

BİRLİKTE ÇALIŞALIMiletisim@datcamimarlik.net

ÇALIŞMA SAATLERİ
Pazartesi - Cumartesi 8.00 - 18.00
Pazar Kapalı
Adres
İskele, KOLCU APT,
BALIKÇI SOKAK D:NO :3,
48900 Datça/Muğla
Telefon
0 (507) 453 35 08
0 (252) 712 45 23
BİZE YAZIN
iletisim@datcamimarlik.net

Datça Mimarlık, 2023 © Tüm Hakları Saklıdır. Yapımcı: Realooks Bilişim Hizmetleri